About
Playlists
Sign up
1

Sočutje do drugih

Join
OverviewБэйджы

Sočutje do drugih

Join

Content

V naslednji aktivnosti te vabimo k raziskovanju sočutja do drugih.

Sočutje je v SSKJ definirano kot čustvena prizadetost, žalost ob nesreči, trpljenju nekoga. Vendar pa je sočutje bolj kompleksno od tega. Na spletni strani Greater good zasledimo članek avtorice Hoorije Jazaieri, ki pravi, da je sočutje sestavljeno iz štirih komponent:
  1. Usmerjanje pozornosti ali zavesti k prepoznavanju, da obstaja trpljenje.
  2. Občutek čustvene ganjenosti zaradi tega trpljenja.
  3. Želja po olajšanju tega trpljenja.
  4. Pripravljenost ukrepanja za lajšanje tega trpljenja.

Prav zadnja komponenta razmejuje sočutje od usmiljenja, empatije in simpatije. Predstavljajmo si, da na poti iz službe/šole ob cesti vidimo starejšega gospoda, ki sedi na tleh zavit v tanko odejo. Ob pogledu nanj začutimo usmiljenje, pri čemer gre za to, da priznamo, da je druga oseba v stiski in se zaradi nje počutimo slabo, a vseeno nadaljujemo svojo pot in kmalu pozabimo nanj. Pri simpatiji gre za fizični prikaz usmiljenja in upanje, da bo oseba osvobojena bolečine ali trpljenja. Je skrb za dobro počutje nekoga, ne da bi osebno poznali njihovo stisko. Empatija združuje skrb za osebo in osebno poznavanje stiske te osebe, sočutje pa je združitev simpatije ali empatije s pripravljenostjo za ukrepanje za lajšanje njenega trpljenja. Pri sočutju aktivno iščemo rešitev in ne odkorakamo naprej.

Poglejte si zgornji primer še v video obliki: Empatija proti Sočutju.

Na podlagi ugotovitev zadnjih desetih let je sočutje postalo potencialna gonilna sila preobrazbe uma in načina, kako dojemamo svet. Ta ideja vpliva na naše delovanje v zasebnem življenju in na delovnem mestu.


Resources

  • Angleški članek: 6 navad visoko sočutnih ljudi

Get activity badge

SOČUTJE DO DRUGIH Get this badge

Prejemnik te značke se je seznanil s sestavinami sočutja in si predstavlja razlike med sočutjem, usmiljenjem, empatijo in simpatijo. Razume, da se pri sočutju vedno aktivno išče rešitev in ne odkoraka naprej. Prejemnik te značke zato ozavešča svoje vedenje in se uči dojemati življenje in delo na sočuten način.


Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Kako se izraža tvoje sočutje do soljudi, narave in živali ter različnih skupnosti?

Napiši izraze svojega sočutja za vse tri kategorije:
  • sočutje do soljudi izražam …
  • sočutje do narave in živali izražam …
  • sočutje do ožje in širših skupnosti izražam …

Personal development
Added to playlist (1)
Time to complete: 30 minutes
Share:

Organisers

TiPovej!

Used in playlists

Sočutje v praksi
TiPovej!
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists