About
Playlists
Sign up
1

Ali je sočutje kompetenca?

Join
OverviewBadges

Ali je sočutje kompetenca?

Join

Content

Kompetenca je kombinacija znanja, spretnosti in odnosov, ustrezajočih okoliščinam dane situacije.

Sočutje je vrlina, ki se jo učimo in jo pilimo, ji damo čas, prostor in okvir, da začutimo sebe, druge in vse, kar je. Zato vas vabimo, da se v aktivnosti, ki je pred vami spoznate s sočutjem tudi v praksi in reflektirate samega sebe.

Kako lahko raziskujete sočutje?
  • Oglejte si spodnji video o 6 načinih kako lahko trenirate samo-sočutje.
  • Rešite samo-ocenjevalni vprašalnik.
  • Za dodatno raziskovanje pa preberite še članek o razvoju samoocenjevalnega vprašalnika SCS: Neff, K. D. (2003). Development and validation of a scale to measure self-compassion. Self and Identity, 2, 223-250.



Resources

Get activity badge

TRENIRAM SOČUTJE Get this badge

Prejemnik te značke je rešil test sočutja in dobil povratno sporočilo o svoji meri sočutja do sebe, drugih in vsega, kar je.


You have to finish 1 task to get the badge
Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Sočutje je vrlina, ki se jo učimo in jo pilimo, ji damo čas prostor in okvir, da začutimo sebe, druge in vse, kar je. Zato vas vabimo, da se v aktivnosti, ki je pred vami spoznate s sočutjem, tudi v praksi in reflektirate samega sebe.

Razmisli in podeli z nami vsaj tri primere kako lahko treniraš sočutje?

Bodi natančen_a, vse dobre predloge bomo namreč umestili v prakso iniciative “Ambasadorjev sočutja”.
Task no.2
Evidence verified by: one activity organiser
Te zanima več? Povabljen_a si, da izpolniš samoocenjevalni vprašalnik o sočutju (angl. Self Compassion Scale SCS). Vprašalnik je sestavila dr. Kristin Neff iz Univerze Austin, Teksas. Vprašalnik je prosto dostopen za individualno uporabo, če pa ga boš delil_a s prijatelji, avtorica naproša, da se jo omeni.

Vprašalnik je v angleškem jeziku, najdeš ga tukaj. Ko ga izpolniš pa sledi spodnjem ključu računanja rezultatov.

Vprašalnik ima 6 podlestvic:
  • Prijaznost do sebe: 5, 12, 19, 23 in 26.
  • Samopresoja: 1, 8, 11, 16, 21
  • Sorodne človeške lastnosti: 3, 7, 10, 15
  • Izolacija: 4, 13, 18, 25
  • Čuječnost: 9, 14, 17, 22
  • Prekomerna identifikacija: 2, 6, 20, 24

1. KORAK: Izpolni vprašalnik, tako, da se za vsako trditev oceniš od 1 - 5, pri čemer 1 pomeni skoraj nikoli, 5 pa pomeni skoraj vedno.

2. KORAK: Izračunaj povprečje za vsako od 6 podlestvic. To narediš tako, da sešteješ svoje ocene in nato končno številko deliš s številom postavk te podlestvice.

Na primer. Če si se na vseh 5 postavkav (postavke številka 5, 12, 19, 23 in 26) podlestvice "Prijaznost do sebe" ocenil_a s 5, je tvoj skupni rezultat 25. Ta rezultat deliš š številom postavk podlestvice (ki jih je 6), kar pomeni, da je tvoje povprečje na tej podlestcici 25/5=5. To je najvišja ocena, kar pomeni, da prijaznost do sebe izrazaš zelo pogosto.

Bodi pozoren_a pri 3 podlestvicah, ki se negativno vrednotijo in te so:
  • Samopresoja: 1, 8, 11, 16, 21
  • Izolacija: 4, 13, 18, 25
  • Prekomerna identifikacija: 2, 6, 20, 24

Pri teh lestvicah moraš za izračun povprečja vrednosti samoocene obratno vrednotiti. Kar pomeni samoocena 1=5 točk, samoocena 2=4 točke, samo ocena 3=3 točke, samoocena 4=2 točki in samoocena 5=1 točka.

Na primer: Poglejmo si podlestvico "Prekomerna identifikacija" , ki zajema 4 postavke vprašalnika: 2 , 6, 20 in 24. Na postavki 2 si se ocenil_a z 2, na postavki 6 si se ocenil_a 1, na postavki 20 si se ocenil_a 1 in na postavki 24 si se ocenil_a 2. Ne sešteješ torej 2+1+1+2, ampak obratno vrednotiš in sešteješ 4+5+5+2 = 18. In ta rezultat deliš s številom postavk, torej 18/4=4,5. Ker je navišja možna ocena 5 to pomeni, da imaš kar visoko oceno prekomerne identifikacije.

3 KORAK: Za konec izračunaj še skupni rezultat. To narediš tako, da povprečne vrednosti vseh posameznih 6 podlestvih deliš š številom podlestvic in dobiš skupno oceno samosočutja.

Na primer: Če so bile tvoje povprečne ocena na podlesticah naslednje:
  • Prijaznost do sebe: 4
  • Samopresoja: 3,6
  • Sorodne človeške lastnosti: 4
  • Izolacija: 4,5
  • Čuječnost: 4,75
  • Prekomerna identifikacija: 4,5
Te vrednosti sešteješ in deliš š številom podlestvih, torej: 4+3,6+4+4,5+4,75+4,5 = 25,35 in 25,35/6 = 4,23. Od skupne možnega rezultata 5 je 4,23 kar visoka vrednot samosočutja.

Če imaš težave pri reševanju vprašalnika ali preračunavanju točk lahko kontaktiraš Urško Česnik na urska@tipovej.org.

Personal development
Added to playlist (1)
Share:

Organisers

TiPovej!

Used in playlists

Sočutje v praksi
TiPovej!
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists