About
Playlists
Sign up
1

(Po)dam naprej

Join
OverviewBadges

(Po)dam naprej

Join

Content

Ta aktivnost je namenjena širjenju zavesti sočutja in dobrim gestam.

Pobuda "Pay It Forward", kot je prikazana v istoimenskem filmu, temelji na konceptu ustvarjanja verižne reakcije prijaznosti in dobre volje z nesebičnimi dejanji. Filozofija pobude je zakoreninjena v ideji, da lahko eno dobro dejanje vodi do več dejanj prijaznosti, kar na koncu prispeva k bolj sočutni in medsebojno povezani družbi.

V filmu "Pay It Forward" se glavni junak, mlad fant po imenu Trevor McKinney domisli projekta, ki vključuje pomoč trem ljudem na način, da ti ljudje pomoči ne morejo neposredno poplačati. Namesto tega so spodbujeni, da pomagajo trem drugim ljudem in cikel se nadaljuje. Koncept “Pay it Forward” ima kot glavni cilj doseganje pozitivnih sprememb v svetu z ustvarjanjem mreže ljudi, ki so zavezani pomagati drug drugemu, ne da bi pričakovali karkoli v zameno.

Filozofija »Pay It Forward« je zgrajena na prepričanju, da imajo lahko majhna dejanja prijaznosti učinek valovanja, ki navdihuje druge, da delajo dobra dela in prispevajo k bolj sočutni in podporni skupnosti. Spodbuja ljudi, da stopijo izven svojih potreb in razmišljajo o dobrobiti drugih. Namen pobude je spodbujati občutek družbene odgovornosti, empatije in razumevanja, da lahko posamezna dejanja skupaj pomembno vplivajo na družbo.

Čeprav je filozofija "Pay it Forward" idealistična, služi kot opomnik, da lahko celo preprosta dejanja prijaznosti ustvarijo pozitivno vzdušje in spodbudijo pozitivne spremembe. Posameznike spodbuja, da razmišljajo dlje od neposredne osebne koristi in razmišljajo o večjem dobrem, hkrati pa ideja spodbuja občutek povezanosti in skupne človečnosti. Filozofija Pay it Forward in sočutje se povezujeta na več stičnih točkah, saj obe temeljita na ideji nesebičnega delovanja in širjenja pozitivnega ravnanja v svetu. Filozofija Pay it Forward spodbuja posameznike, da dobro dejanje, ki so ga prejeli od drugih, prenesejo naprej in tako ustvarijo verigo prijaznosti. Enako velja za sočutje, ki se kaže v želji aktivno pristopiti do stiskege drugega in mu v tej stiski pomagati.

Tako “Pay it Forward”, kot sočutje spodbujata posameznika k samoiniciativnemu delovanju ter mu dajeta moč, da se odloči za dobro dejanje, ki bo imelo pozitivne učinke na druge. Oba izhajata iz prepričanja, da je dobrota nekaj, kar bi morali izkusiti vsi ljudje, in da ima vsak posameznik sposobnost in možnost prispevati k temu.

Sprejmeš izziv?
V dnevu, ki je pred tabo naredi 3 sočutne geste različnim ljudem. Lahko so to prijatelji, znanci ali pa ljudje, ki jih sploh ne poznaš.

Get activity badge

SEM IZVOR SOČUTJA Get this badge

Prejemnik te značke postaja del gibanja in iniciative ambasadorjev sočutja, kar pomeni, da je spoznal kompetenco sočutja, manifest sočutja in tudi sam_a začel_a širiti njegovo zavest, saj se zaveda, da se vsako sočutno dejanje lahko začne pri sebi.
You have to finish all tasks to get the badge
Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Kaj je bila tvoja prva sočutna gesta, ki si jo podal_a naprej?
Task no.2
Evidence verified by: one activity organiser
Kaj je bila tvoja druga sočutna gesta, ki si jo podal_a naprej?
Task no.3
Evidence verified by: one activity organiser
Kaj je bila tvoja tretja sočutna gesta, ki si jo podal_a naprej?
Personal development
Added to playlist (1)
Time to complete: 1 day
Share:

Organisers

TiPovej!

Used in playlists

Sočutje v praksi
TiPovej!
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists