About
Playlists
Sign up
3

Spoznaj mladinsko delo in MC Vič

Join
OverviewBadges

Spoznaj mladinsko delo in MC Vič

Join

Content

Preko te dejavnosti boš bolje spoznal_a mladinsko delo, izvedel_a malo več o mladinskem centru Vič, drugih mladinskih centrih v Ljubljani in njihovem delovanju.

»Mladinsko delo« je organizirana in ciljno usmerjena oblika delovanja mladih in za mlade, v okviru katere mladi na podlagi lastnih prizadevanj prispevajo k lastnemu vključevanju v družbo, krepijo svoje kompetence ter prispevajo k razvoju skupnosti. Izvajanje različnih oblik mladinskega dela temelji na prostovoljnem sodelovanju mladih ne glede na njihove interesne, kulturne, nazorske ali politične usmeritve (ZJIMS, 3. člen)

Mladinski center Vič je bil kot partnerski projekt Antonovega doma in Zavoda Nefiks vzpostavljen na območju ČS Vič v letu 2018. S svojo infrastrukturo in programom zagotavlja prostor za sprostitev, druženje, izmenjavo mnenj, idej in krepitev kompetenc predvsem za mlade, ki živijo na tem območju. Ves čas delovanja je mladim na voljo 5x tedensko, najmanj 1200 ur letno.

MC Vič omogoča mladim pogoje za socializacijo in jih spodbuja k aktivni participaciji in k prostovoljskim aktivnostim. Mladim nudi tudi strukturiranost in podporo za kvalitetnejšo organiziranost aktivnosti, ki so se na področju mladinskega centra izvajale že pred vzpostavitvijo mladinskega centra. Organizirana oblika mladinskega dela mladim omogoča profesionalni in osebnostni razvoj, dvig kompetenc in socialnih veščin, hkrati pa se je z vzpostavitvijo mladinskega centra mladim omogočila kakovostna, raznolika, ustvarjalna in varna točka za preživljanje prostega časa.
S karierno točko in okrepljenim delovanjem na kariernem področju, mladinski center ozavešča mlade o kariernih možnostih in priložnostih. Vzpostavljeno ima individualno karierno svetovanje, aktivno sodeluje z Mrežo KROJ ter nudi prostor za izvajanje drugih programov, ki jih izvaja Zavod Nefiks in druge mladinske organizacije iz Ljubljane. Ker delovanje mladinskega centra temelji na vseživljenjski karierni orientaciji odgovarja tudi na prioriteto zaposlovanja in karierne orientacije ter nudi različne delavnice, preko katerih lahko mladi krepijo kompetence zaposljivosti. Mlade o naših aktivnostih že od samega začetka dalje obveščamo preko spletnega noVIČnika, kjer delimo informacije o dogodkih in aktivnostih.
V MC Vič imamo vzpostavljeno tudi točko Eurodesk, preko katere skrbimo za informiranje o evropskih priložnostih za mlade na področjih mobilnosti, aktivne participacije mladih v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih (prostovoljstvo, izmenjave, študij, pripravništvo, itd).
V mladinskem centru mlade prav tako ozaveščamo o pomembnosti varovanja okolja in skrbi za telesno in duševno zdravje. V ta namen organiziramo aktivnosti, ki spodbujajo zdrav način življenja, pri samem delovanju pa se trudimo, da proizvedemo čim manj odpadkov. Pred MC Vič smo postavili tudi MC’Viško kolopravljalnico, kjer si lahko mladi sami popravijo svoja kolesa.
V okviru delovanja našega Mladinskega centra smo poleg karierne točke in delovanja na kariernem področju vzpostavili še dva projekta, katerih dobro prakso smo delili tudi v mednarodnem okolju:
- Svet MC Vič. Svet Mladinskega centra Vič je in bo tudi v prihodnje mladim omogočal sodelovanje pri sprejemanju pomembnejših odločitev v delovanju Mladinskega centra. Vanj je vključen predstavnik zaposlenih v MC Vič, osnovnošolcev, srednješolcev, študentov in mladih zaposlenih. S svojim delovanjem Svet Mladinskega centra Vič mladim omogoča okolje za aktivno participacijo, ter pravico do dajanja mnenj v vseh zadevah, ki zadevajo mlade. Mandat članov je omejen na eno leto, kar pripomore tudi k temu, da lahko več mladih aktivno sodeluje v procesih mladinskega centra.
- Participativni proračun MC Vič. Del sredstev, ki jih pridobimo na razpisu in s pomočjo donacij, vsako leto namenimo podpori projektov mladih. Spomladi bomo izvedli informativno delavnico za vse zainteresirane mlade ter jih povabili k sodelovanju. Z mladimi obiskovalci MC Vič bomo izvedli tudi volitve, izbrani projekti pa se bodo izvedli do konca oktobra. Na ta način spodbudimo širšo javnost mladih k prispevanju predlogov in k večji participaciji v lokalnem okolju.

MC Vič je del Mreže mladinskih centrov Ljubljana (https://www.mrezaljubljana.si/) in Mladinske mreže MaMa (https://www.mreza-mama.si/).


Activities to complete

Complete the following activities, earn badges and you will see your playlist progress updated
Spoznaj mladinsko delo in MC Vič
Mandatory
1 hour
View full activity
Activities: 2
Started: 1
Completed playlist: 0
Time to complete: 1 hour 45 minutes
Share:

Organisers

Zavod Nefiks
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists