About
Playlists
Sign up
1

Enakost spolov in diskriminacija na podlagi spola

Join
OverviewБэйджы

Enakost spolov in diskriminacija na podlagi spola

Join

Content

Namen tega sklopa je spoznati osnovno besedišče in koncepte s področja enakosti spolov. Besedišče, pojmi in povezave med njimi so osnovani na mednarodno sprejetih dokumentih.

Po zaključku sklopa boste:
• znali definirati osnovne termine glede enakosti spolov, kot so enakost in enakopravnost, biološki in družbeni spol, spolna usmerjenost in identiteta, spolne norme in stereotipi, spolna socializacija, spolne vloge itd.,
• identificirali povezavo med biološkim spolom in družbo,
• prepoznali načine, kako družbeni sistemi ohranjano neenakosti med spoli, seksizem, homofobijo in transfobijo.

Resources

  • Enakost spolov in diskriminacija na podlagi spola

Get activity badge

Enakost spolov in diskriminacija na podlagi spola Get this badge

Prejemnik_ca značke pozna pojme, povezane z enakostjo spolov, identificira povezavo med biološkim spolom in družbo ter prepozna vzroke, ki ohranjajo neenakost med spoli.
You have to finish 2 tasks to get the badge
Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Enakost in enakopravnost
Enakopravnost spolov pomeni pravna enakost žensk, moških in nebinarnih oseb, torej zapisana v zakonih.
Enakost spolov je več kot enakopravnost, saj poleg pravne enakosti pomeni tudi enake možnosti in priložnosti žensk, moških in nebinarnih oseb. Torej pravno, družbeno, politično, ekonomsko in socialno enakost.
Enakost spolov NE pomeni istosti. Enakost spolov sprejema razlike in drugačnost ter se zavzema za resnično partnerstvo, za enakopravnost, enakovrednost, enake možnosti, enake pravice in enako dostojanstvo.

Biološki in družbeni spol
Ko se rodimo, nam na podlagi zunanjih telesnih značilnosti določijo biološki spol (ang. sex). Popredalčkajo nas med ženske in med moške. Spolnemu sistemu, ki ljudi deli na ženske in moške, se reče binarnost spola.
Obstaja pa tudi družbeni spol (ang. gender). Je družbena kategorija, ki ne sloni na binarnem spolnem sistemu, temveč prevlada pravica posameznika_ce po samoidentifikaciji, torej do (pre)oblikovanja in (ne)definiranja glede lastne spolne identitete.

Spolna usmerjenost in spolna identiteta
Spolna usmerjenost nam pove, do koga čutimo fizično in/ali romantično privlačnost, imamo z njimi intimne in spolne odnose, lahko z osebami drugega, istega ali več kot enega spola.
Spolna identiteta je odraz našega notranjega doživljanja lastnega spola. Lahko se ujema z biološkim spolom, lahko pa tudi ne.

Če je razumevanje spola družbeno pogojeno, kaj je tisto, kar vpliva na naše videnje? K našemu razumevanju glede žensk, moških in nebinarnih oseb med drugim prispevajo spolne norme, ki vplivajo na spolne vloge, in spolni stereotipi. Ta razumevanja so lahko škodljiva za vse spole:
spolne norme so nepisana pravila v družbi ter predstave in pričakovanja, ki narekujejo, kako naj bi se osebe obnašale v družbi glede na njihov biološki spol;
spolni stereotipi so posplošene predstave, sklepanja glede značilnosti, sposobnosti in zanimanj oseb glede na njihov biološki spol; spolni stereotipi ustvarjajo nerealno predstavo o tem, kakšne naj bi bile vse osebe, vezano na njihov biološki spol.

Nekaj primerov norm glede »ženskosti« in »moškosti«:
Moški je skrbnik družine, ki prinaša denar. Je dejaven v skupnosti in izven doma. Sprejema glavne odločitve tako doma kot v skupnosti. Njegove odločitve so racionalne.
Ženske skrbijo za družino in njene člane. Skrbijo, da gospodinjstvo dobro deluje na vsakodnevni ravni. To pomeni, da so zadolžene za opravila, kot so kuhanje, pranje, likanje, pomoč otrokom pri šolskih opravilih in podobno. Skrbijo tudi za čustveno podporo družine.

Spolne vloge
Spolne vloge so vezane na spolne stereotipe in norme ter temeljijo na pričakovanjih, kaj je »žensko« in kaj »moško«.
Spolne vloge na naše življenje vplivajo vidno in nevidno, saj vplivajo na naš pogled na svet. Zaradi dojemanja vlog spolov se tradicionalno ženske ne odločajo za določene poklice.

Ženske, moški in nebinarne osebe v družbi nimajo enake moči. To vzpostavlja in ohranja neenakosti med spoli.

Za bolj poglobljeno razumevanje nadaljuj na povezavi Enakost spolov in diskriminacija na podlagi spola.

Zapiši, kateri poklici so tradicionalno »ženski« in kateri tradicionalno »moški«. Se ti zdi prav, da se ženske ne odločajo za določene poklice?
Task no.2
Evidence verified by: one activity organiser
Seksizem je diskriminacija na podlagi spola. Utrjujejo ga strukture moči v družbi, skladno s katerimi so moški dominantni, ženske pa podrejene. Seksizem podpira tradicionalne spolne vloge in opravičuje patriarhalne družbene strukture. Nekateri tovrstni seksizem opredeljujejo kot tradicionalnega. Moderni seksizem pa zanika obstoj diskriminacije žensk, sovraštvo do zahtev žensk in nasprotovanje politikam, ki so nastale s podporo žensk. Tradicionalni seksizem zanika in trdi, da je spolna diskriminacija stvar preteklosti.

Homofobija je odraz predsodkov in diskriminacije do oseb, ki jih romantično in/ali spolno privlačijo osebe istega spola. Transfobija je odraz predsodkov in diskriminacije do oseb, katerih spolna identiteta se razlikuje od biološkega spola.
Obe fobiji se kažeta na več ravneh:
• izogibanje stikov z njimi;
• ignoriranje njihove identitete;
• omalovaževanje;
• različne zlorabe in fizično nasilje.

Homofobna ali transfobna diskriminacija vsebuje vse kršitve načela enake obravnave, enakih možnosti in priložnosti, negativnega razlikovanja, izključevanja in postavljanja v neenak položaj na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete.

Za bolj poglobljeno razumevanje nadaljuj na povezavi Enakost spolov in diskriminacija na podlagi spola.

Predstavljaj si naslednje situacije in razmisli, v katerih obstaja sum diskriminacije. Zapiši odgovor.
1. Na razgovoru za službo v podjetju za računalniško programiranje vodja oddelka vpraša kandidatko, ali namerava v bližnji prihodnosti imeti otroke.
2. V času poroda partnerici ne dopustijo prisostvovanja porodu otroka.
3. Istospolno usmerjeni moški ne smejo sodelovati na krvodajalskih akcijah.
Task no.3
Evidence verified by: one activity organiser
Na povezavi Enakost spolov in diskriminacija na podlagi spola preveri, kako se kaže neenako porazdeljena moč v družbi in podaj vsaj dva primera.
Task no.4
Evidence verified by: one activity organiser
Kot dokazilo zapišite v odgovor, da ste izpolnili kviz.

Skills

#Encouraging young people to reflect and exchange ideas regarding issues such as solidarity, social justice, promoting/protecting human rights, discrimination, dignity and equality
ETS-TR
#Пазбягае выкарыстання метадаў, якія ўскосна ўмацоўваюць стэрэатыпы і дыскрымінацыю
#Applying non-formal learning principles in programme design with emphasis on youth-centeredness, transparency, democratic values, participation, empowerment, and social transformation
ESCO
#advocate equality of opportunity in organisations
ESCO
#advocate for human rights
ESCO
#advocate social relationships
ESCO
#arrange youth activities
ETS-TR
#Adopts appropriate behaviour that respects ethical boundaries within a given group of learners
Career and job readiness
Added to playlist (1)
Time to complete: 45 minutes
Share:

Organisers

Forum za enakopraven razvoj

Used in playlists

Usposabljanje o presečni diskriminaciji v mladinskem delu (spletno)
Forum za enakopraven razvoj
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists